Wie redt de toren van de Oude Kerk in Zoetermeer?

Activiteiten kalender

28

october

VANAde 20 jaar
» Lees meer

4

november

Landelijke natuurwerkdag
» Lees meer

28

october

Excursie Hoeve Biesland
» Lees meer

Word vrijwilliger

Wilt u zich ook inzetten voor het behoud van ons karakteristieke veenweide landschap? » Word vrijwilliger

Word lid

Bovenal is onze doelstelling uit te groeien tot een actieve vereniging met enthousiaste leden.

Wellicht wilt u zich ook inzetten voor het behoud van ons karakteristieke veenweide landschap? Dit kan door u als lid op te geven en daar hoeft u geen agrariër voor te zijn. » Mail Frans Jansen

De nummer 1 van de Zoetermeerse Old Five: de Oude Kerk, gezien van bovenaf. Fotografie Ardito/Jan-Evert Zondag

 

ZOETERMEER - De kerktoren van de Oude Kerk moet in de steigers. Wie zal dat betalen, is de vraag. De kerkrentmeesters van Protestantse Gemeente Zoetermeer (PGZ) geven aan dat de toren vroeger voor het dorp en nu voor de stad van algemeen nut was en is. Het zou in hun ogen logisch zijn dat er hierom voor het groot onderhoud van de toren geldelijke steun vanuit de gemeente Zoetermeer komt.

In het gesprek met Taco Duijf, voorzitter van de kerkrentmeesters van de PGZ, wordt duidelijk dat wat overal in Nederland speelt ook voor Zoetermeer geldt. Door de terugloop van het aantal leden van de kerk is er minder geld om alle kerkgebouwen te behouden en te onderhouden. PGZ heeft op dit moment zes kerkgebouwen in beheer: de Oude Kerk, de Regenboog, de Oase, de Ichtuskerk, de Pelgrimskerk, de Olijftak en de splinternieuwe Oosterkerk in Oosterheem. De Olijftak staat zelfs te koop. 
De kerkzaal van de Oude Kerk, naar het ontwerp van Jan Guidici uit 1785, verkeert in een goed onderhouden staat. Hier worden naast de erediensten regelmatig concerten georganiseerd. De noodklok wordt nu geluid voor de toren van Oude Kerk. Het onderste deel van de toren stamt al uit de middeleeuwen en was toen onderdeel van een katholieke kerk. In 1642 al, kreeg de toren die door storm vernield was, de huidige karakteristieke opbouw. Deze achtkantige Renaissance bovenbouw met het uurwerk naar ontwerp van de Delftse bouwmeester Dirck van Brantwijck, heeft een koepel op de tweede achtkantige constructie waarin pas sinds 1978 een carillon hangt. 

 

Mooiste plekken


De toren heeft, sinds er een kerk was in de zich ontwikkelende tweelingdorpen Zoetermeer en Zegwaart, altijd een gemeenschapsfunctie gehad. Nog altijd kun je horen en zien aan de toren hoe laat het is. Tijdens de explosieve groei van Zoetermeer kreeg de toren van de Oude Kerk in de jaren tachtig het ‘stadse’ carillon dat sindsdien ieder kwartier te beluisteren is. De Oude Kerk mét de toren is verkozen tot mooiste historische plek in de stad. In het ranglijstje ‘The Old Five’ van het Historisch Genootschap Oud Soetermeer staat de Oude Kerk op nummer 1.

 

Bruis in de stad


Het CDA gemeenteraadslid Rob Wessels vindt dat het college van B&W voor het onderhoud van de toren geld over moet hebben. “Het college van B&W heeft het te pas en te onpas over gewenste ‘bruis in de stad’, maar als het college geen geld over heeft voor het opknappen van de toren van de Oude Kerk, hebben we binnenkort gruis in de stad.” 

 

Lekkage


Voor écht steengruis is Taco Duijf niet bang. Wel voor een eventuele stompe toren in de toekomst. De bakstenen toren zonder de houten Renaissance opbouw! De dakbedekking van de houten opbouw én die van de omloop lekt namelijk. Wanneer hier niet snel iets aan gedaan wordt zullen toekomstige herstelkosten veel hoger zijn. 
Bovendien is het voor de beiaardier belangrijk dat hij veilig en droog bij de speeltafel kan wanneer deze op hoogtijdagen bovenin de houten opbouw het carillon bespeelt.