Thuis op de fiets stappen voor een Zoetermeerse beleefroute

Activiteiten kalender

28

october

VANAde 20 jaar
» Lees meer

4

november

Landelijke natuurwerkdag
» Lees meer

28

october

Excursie Hoeve Biesland
» Lees meer

Word vrijwilliger

Wilt u zich ook inzetten voor het behoud van ons karakteristieke veenweide landschap? » Word vrijwilliger

Word lid

Bovenal is onze doelstelling uit te groeien tot een actieve vereniging met enthousiaste leden.

Wellicht wilt u zich ook inzetten voor het behoud van ons karakteristieke veenweide landschap? Dit kan door u als lid op te geven en daar hoeft u geen agrariër voor te zijn. » Mail Frans Jansen

ZOETERMEER - ‘Stad en Polder’ en ‘Stad en Park’ zijn de titels van twee nieuwe fietsroutes in en naar buiten Zoetermeer. Ze zijn zowel bewegwijzerd met borden als met een app voor mobiele telefoons. Op deze manier wordt het nog leuker de eigen omgeving te ontdekken. De fietsroutes volgen het bestaande fietsroutenetwerk met de bekende groene cijfers in groene cirkels. Alvast een leuk idee voor in de herfstvakantie komende week.
  

3 42sdinternetfietsroute

Midden in de stad bij het kunstwerk De Aardappelmannetjes naast bus- en tramstation Centrum West worden donderdagochtend 17 oktober de twee BeleefRoutes officieel in gebruik genomen. Om 10.30 uur zal wethouder Marc Rosier van Verkeer de route presenteren bij een informatiebord over de fietsroutes én de bijbehorende BeleefRoutes app. Daarna zal de wethouder met kinderen van basisschool De Tjalk een deel van één van de twee routes fietsen en stil houden als de mobiele telefoon aangeeft dat er iets op de route te beleven is! Want dat is het bijzondere van deze routes. Wanneer je in de buurt van een zogenaamd ‘highlight’ komt geeft de telefoon een signaal en kun je stoppen om informatie over deze plek op de route te lezen, te zien of te horen via de mobiele telefoon. De nieuwe fietsroutes zijn speciaal voor Zoetermeerders en fietsbezoekers van de stad ontwikkeld. Ze zijn gefinancierd door de provincie Zuid-Holland via het programma Stadlandroutes. De BeleefRoutes app is gratis met de smartphone te downloaden in de App store (Iphone) en Google Play (Android).


De route ‘Stad en Park’ begint aan de eeuwenoude Voorweg. De route voert langs stadsboerderij Het Buitenbeest, door Park Meerzicht naar het Westerpark. Via de Jan Waaijerbrug gaat de tocht via de buurgemeenten Leidschenveen en Wilsveen door de Nieuwe Driemanspolder naar het Buytenpark. De route ‘Stad & Polder’ start op de Broekweg en zo verken je polders en veenweides grenzend aan het Noord-Aa gebied. Deze tocht gaat over en langs oude wegen en watergangen, nieuw bos, polders, gemalen en schilderachtige boerderijen. Bij het downloaden van BeleefRoutes ontdek je dat in de app veel meer routes door het hele land kunt vinden. Zowel fiets- als wandelroutes. Voor stevige stappers zijn de routes een leuke wandeluitdaging. Let op! Wil je tijdens het fietsen verrast worden door de informatie in de app? Bedwing dan thuis je nieuwsgierigheid en lees deze onderweg.

 

De twee nieuw ontwikkelde fietsroutes nodigen uit de stad en haar ommeland direct vanuit huis op de fiets te ontdekken. De afstanden zijn 15 en 16 km. Mocht je juist wat verder willen fietsen? Dat kan gemakkelijk omdat de routes deel uitmaken van het bestaande fietsroutenetwerk. Bovendien zijn deze twee routes zijn zo uitgezet dat ze aan elkaar te koppelen te zijn.