Woerdense Koeiemart

Activiteiten kalender

14

mei

Nationale Molendag
» Lees meer

20

mei

World Bee day
» Lees meer

21

juni

ZOMER avondwandeling
» Lees meer

Word vrijwilliger

Wilt u zich ook inzetten voor het behoud van ons karakteristieke veenweide landschap? » Word vrijwilliger

Word lid

Bovenal is onze doelstelling uit te groeien tot een actieve vereniging met enthousiaste leden.

Wellicht wilt u zich ook inzetten voor het behoud van ons karakteristieke veenweide landschap? Dit kan door u als lid op te geven en daar hoeft u geen agrariër voor te zijn. » Mail Frans Jansen

 

 

Op het Kerkplein vinden jaarlijks keuringen van de beste koeien plaats. Dit wordt de fokveedag genoemd. De jury bestaat uit een veehouder en een stamboekinspecteur. Daarbij wordt vooral naar het economisch belang gekeken, of het een sterke koe is, de conditie van het uier, de benen en de rug. Ook of het dier krachtig loopt is van belang.

De koeien worden gekeurd in diverse categorieën, waaronder ook oude koeien. Aan het eind van de keuringen wordt een winnaar gekozen.

Traditiegetrouw wordt de avond voorafgaande aan deze koeienmarkt snert (erwtensoep) gekookt, zodat deze een dag heeft kunnen trekken en op de dag van de koeienmarkt kan worden gegeten.

De eerste veemarkt werd door Jan van Beieren, graaf van Holland, op 5 juli 1410 toegestaan. Hij liet ook het Kasteel van Woerden bouwen. In de 16e en 17e eeuw kwamen er muzikanten en standwerkers bij op de markt. Pas in de 20e eeuw kwam er een kermis bij.

Naast de koeienmarkt is er een warenmarkt met honderden kramen in de winkelstraten van het centrum van Woerden. Rond de haven is een show met landbouwwerktuigen, o.a. tractoren.

Sinds 2001 wordt de markt voorafgegaan door de Nacht van Woerden, een wielerwedstrijd door het centrum.lalala