Zweilandpolder

Activiteiten kalender

27

februari

winterwandeling Land van Ons met VANAde
» Lees meer

11

maart

NL doet
» Lees meer

11

maart

Landelijke Sterrenkijkdagen
» Lees meer

Word vrijwilliger

Wilt u zich ook inzetten voor het behoud van ons karakteristieke veenweide landschap? » Word vrijwilliger

Word lid

Bovenal is onze doelstelling uit te groeien tot een actieve vereniging met enthousiaste leden.

Wellicht wilt u zich ook inzetten voor het behoud van ons karakteristieke veenweide landschap? Dit kan door u als lid op te geven en daar hoeft u geen agrariër voor te zijn. » Mail Frans Jansen

Zweilandpolder

Het oppervlak van deze polder is 112 ha, waarvan voor x ha een vogelbeheercontract is afgesloten

Weidevogels

Geen informatie Ruud vragen

Landschappelijk waardevol

De Zweilandpolder is gesticht om precies te zijn op 7 april 1632. Zoals veel van onze polder heeft ook deze polder de naam te danken aan een riviertje dat nu is opgenomen in de polder “het Zweylant”. De naam is waarschijnlijk afgeleid van het woord Zwad of Zwade, dat hooiland betekende. De functie die veel oude ontginningen hadden. Waarschijnlijk is hier de ontginning gestart rond 900, en daarmee is het een van de oudste ontginningen in dit gebied. Het gemaal staat ten hoogte van boerderij “het Klaverblad, maar het rode wipmolentje doet al vanaf de stichting tot heden het noeste maalwerk. Nu onder beheer van molenaar ???

Beheer

Al eeuwen is het land in gebruik als grasland. Over de polder zijn geen ellendige verhalen bekend. Geen dijkdoorbraken, wateroverlast of ruilverkavelingen. Wel mooie slootoevers en langs de Kaag een brede rietkraag, die de oevers beschermd. Met daar achter een hakhoutbos, met oude boomstobben van wilg en es. Onderhouden door de familie van Schie, soms met ondersteuning van de hakhoutgroep IVN Leiden.

Bezoek

De ontsluitingsweg door de polder is niet meer toegankelijk voor fietsers. En staat ook niet aangegeven als wandelroute. Dit omdat de recreatie druk in het verleden te hoog werd. Maar toch loont het de Zijldijk af te fietsen, het voetveer te nemen en naar de Kaag sociëteit te wandelen. U heeft een mooi uitzicht richting Hoogmade en over de Kaag.

Proeven

echte Boeren-Roomboter, Boeren-Leidsekaas 30+ (met Sleutels),
Karnemelk, Yoghurt Sinds 1845 wordt op de "Sweylanthoeve" op ambachtelijke wijze Boeren-Leidsekaas en Leidse-boter gemaakt. Omdat wij de melk op natuurlijke wijze laten opromen is onze kaas opgenomen in de Ark van Smaak van Slowfood. Info:www.Sweijlandhoeve.nl.

Winkel open Ma-Zo 09.00-11.30 en 14.00-19.00