Buurterpolder

Activiteiten kalender

27

februari

winterwandeling Land van Ons met VANAde
» Lees meer

11

maart

NL doet
» Lees meer

11

maart

Landelijke Sterrenkijkdagen
» Lees meer

Word vrijwilliger

Wilt u zich ook inzetten voor het behoud van ons karakteristieke veenweide landschap? » Word vrijwilliger

Word lid

Bovenal is onze doelstelling uit te groeien tot een actieve vereniging met enthousiaste leden.

Wellicht wilt u zich ook inzetten voor het behoud van ons karakteristieke veenweide landschap? Dit kan door u als lid op te geven en daar hoeft u geen agrariër voor te zijn. » Mail Frans Jansen

 

 

De Buurterpolder
 

Voordat de monding van de Rijn bij Katwijk verzandde, brak de zee bij noordwester stormen regelmatig door en zorgde voor afslag in dit gebied. Zo ontstonden o.a. de Haarlemmermeer, de Kagerplassen en de Kop- en Kleipoel. De Buurterpolder was één van de toen ontstane eilanden. Het bestond uit “bolle venen” wat wil zeggen dat het veen hoger lag dan het water in de kreken. Daardoor vond er een natuurlijke afwatering plaats. Om het land geschikt te maken voor landbouw, werden er sloten gegraven.  Hier-door ontwaterde het veen en klonk het in, wat weer bedijking noodzakelijk maakte. Op de oudste kaarten van het gebied is het eiland al duidelijk herkenbaar aanwezig. Het werd voortdurend door het omringende water bedreigd. Het was kostbaar land dat niet verloren mocht gaan. De Buurterpolder was vroeger verdeeld in 2 kleinere polders, nl. de Diepenbrouckpolder en de Backerspolder. Het oudste is de Diepenbrouckpolder; deze dateert uit 1639. In 1652 werden beide polders verenigd tot de Buurterpolder. De polder heeft een oppervlakte van 67 ha.

 

Buurtermolen

 

De Buurtermolen is een wipwatermolen van rond de 18e eeuw. De molen ligt aan de oostzijde van de Kever en is sinds 1970 eigendom van de Rijnlandse Molenstichting. De molen bemaalde de Buurterpolder tot 1969. Daarna werd een elektrisch gemaal in gebruik genomen. De molen heeft een vijzel, is voorzien van fokwieken en heeft een vlucht van 18,15m.

 

Hoeve Waterrijck
 

Nadat de hoeve eerder in bezit was van de Duitse boer Rutgers en daarna Straathof, kwam hij in 1849 in het bezit van het Roomskatholiek Armenkantoor in Amsterdam. In 1965 nam Leo v.d.Poel de boerderij over van zijn vader Hugo en in 1982 kocht hij het bedrijf van het Amsterdamse Armenkantoor. Op hun beurt namen zoon Hugo en zijn vrouw Marije dit jaar de veehouderij over. Het is een flink bedrijf van ca. 90 ha. met land in diverse polders.  Inclusief het jongvee zijn er ca.250 koeien en zo’n 200 varkens. Het melken geschiedt door middel van een carrousel; een ronddraaiende melkstal. De ligging van het bedrijf op een eiland is uniek en het pontje over de Ade is essentieel. De mest wordt vanuit de Buurterpolder onder het water door naar de overkant gepompt. Daar bevindt zich een mestopslagplaats. Het bedrijf wordt milieuvriendelijk beheerd. Alle afval wordt opgevangen in de mestopslag, ook het afval van de kaasmakerij. Op hoeve “Waterrijck” wordt namelijk de unieke boeren-Goudse oplegkaas gemaakt. Voor het maken van grote kazen die wel één tot vier jaar kunnen rijpen (opgelegd worden) zijn toegewijde en vaardige kaasmakers nodig. Er zijn nog maar drie bedrijven in Neder-land waar dergelijke grote kazen geproduceerd worden. Gezamenlijk voeren zij het keurmerk “Boeren-Goudse Oplegkaas”, een “slow food” product dat een oude traditie, een bijzonder productieproces en een unieke, volle smaak heeft.

Deze kazen van meer dan 20 kilo worden gemaakt met behulp van houten vaten en linnen doeken. Er wordt alleen gebruik gemaakt van rauwe melk van koeien die in de zomer grazen in de weilanden van het Groene Hart. Juist met die melk is het mogelijk om kazen te maken die zeer lang kunnen rijpen. De Fam. Van der Poel zet deze oude traditie voort.